Оберегові прикраси – невід'ємний елемент національних традицій і культури українського народу. Крім кілець, браслетів і натільних хрестиків, існували різноманітні оздоби, які одягалися поверх одягу. За їх наявності, виду та кількості, можна було безпомилково визначити статус людини, її положення в суспільстві та матеріальний достаток. Так, три пари ниток коралового намиста за своєю вартістю відповідали ціні пари волів. Чим більш заможною була жінка, тим більше ниток намиста вона носила і тим більше намистин нанизувала. Багаті дами могли собі дозволити десяток – півтора десятка ниток, менш заможні – не менше двох-трьох шнурівок коралів.

Серед безлічі бісерних прикрас, до найвідоміших, які дійшли до наших днів можна вважати:

  • Ґердани

Плетені з бісеру нагрудні смужки, які у вигляді петлі надягали на шию, і з'єднувалися між собою медальйоном. Говорячи сучасною мовою, ґердани були унісекс-аксесуарами – їх із задоволенням одягали представники обох статей. У буковинців було прийнято з'єднувати кінчики стрічок за допомогою підвішеного мініатюрного дзеркальця.


  • Силянки

Ще один різновид традиційної прикраси з бісеру, яка високо цінувалася нашими предками. Силянка – це рівні смужки, сплетені з бісеру, що зав'язувалися ззаду на шиї. Вироби невеликої ширини (в 2-3 сантиметри) дівчата носили щодня, вірячи в його захисну силу, більш широкі та розкішні - для урочистих випадків.

  • Кризи

Широкі (до двадцяти сантиметрів) круглі комірці з бісеру, що покривають шию, плечі та декольте жінки, призначалися для особливих випадків. Ті, хто могли собі це дозволити, прикрашали свій наряд одночасно кількома кризами різних кольорів та розмірів. На виготовлення одного рукотворного виробу потрібно близько місяця кропіткої роботи.

  • Зґарди

Металеве намисто-оберіг, що складається з декількох ниток і хрестиків, які нанизували на червону або металеву основу. Зґарди одягалися на шию і застібалися ззаду за допомогою пари великих дисків (чепраги). На чепрагах зображували концентричні кола, розетту або колесо з парною кількістю спиць.

  • Шелести

Шелест - намисто з маленьких металевих круглих дзвіночків. Воно є найбільш архаїчним зразком серед слов'янських прикрас. Родина шелесту - Гуцульщина.

  • Пацерки

Унікальну прикрасу, для виробництва якого використовували смальту - непрозорий сплав різнокольорового скла: білого, червоного, темно-синього, чорного, бірюзового, блакитного та інших відтінків. Кожен елемент інкрустували золотом і вручну розписували фарбами.

Ґердан - традиційна прикраса і сильний оберіг

Ґердан - одне з найстаріших українських нагрудних прикрас, що представляє собою творіння з пари тонких смуг бісеру, з'єднаних між собою медальйоном, і має форму петлі. У східних регіонах України ця прикраса довгий час не була відома, при цьому активно використовувалася на західних територіях. Представниці прекрасної статі носили їх на шиї, чоловіки прикрашали ґерданами капелюхи.

Наші предки високо цінували цю ткану бісерні оздобу, і наділяли її силою потужного оберега, здатного захистити свого власника від усього поганого та принести йому удачу! Майстри бісероплетіння ніколи не сідали за роботу в поганому настрої, щоб не передати чутливим бусинам власні клопоти, а за допомогою їх - й іншим людям. Вони були впевнені, що майстерно створена прикраса вбереже від пристріту, псування та інших негативних впливів.

Згідно зі звичаями, ґердан заборонено було кому-небудь передаровувати і навіть позичати, давати поносити на час. До початку минулого століття, оздоби з бісеру перебували на піку своєї популярності, та виступали невід'ємним елементом народного костюма західних регіонів України. Слід зазначити, що їм відводилась не тільки декоративні та оберегові функції, ґердани і силянки красномовно вказували на вік, статус та займане в суспільстві положення.

На відміну від багатьох інших традиційних українських аксесуарів, що дійшли до наших днів, ґердани можна зустріти не тільки в національних музеях, а й в магазинах, де їх можна купити. Це можливо завдяки тому, що гуцульська техніка бісероплетіння дбайливо зберігалася, передавалася від покоління в покоління і збереглася до наших днів.


Історія появи ґерданів

Батьківщиною виготовлення штучних перлів з непрозорого скла - "Бусєре" є Стародавній Єгипет. Першими оздобами з цього матеріалу прикрашали шати фараонів. До Європи цей вид мистецтва потрапив з Візантії. На вісімнадцяте сторіччя припав розквіт бісероплетіння в європейських країнах. Другою батьківщиною бісеру стала Венеція. Вона і сьогодні носить горде звання "столиці скла". Археологічні знахідки та письмові джерела вказують на те, що в нашій країні бісер здобув популярність і поширення ще за часів Київської Русі. Важливо відзначити, що з намистом та іншими скляними прикрасами наші предки познайомилися не тільки із-за розвинених торгових відносин з Візантією та близкістю східних держав, а через бурхливий розвиток скляної справи на Русі. Цей факт підтверджують виявлені в похованнях восьмого-дванадцятого століть численні бісерні вироби та прикраси.

Ера великого поширення бісеру на землях України припадає на останні десятиліття вісімнадцятого століття - першу половину дев'ятнадцятого. У ті часи з бісеру активно плели, вишивали, ткали, прикрашаючи їм предмети побуту та особисті речі. Знайдені зразки, що датуються першою половиною дев'ятнадцятого століття, дозволяють припустити, що найбільш раннім методом виготовлення ґердан виступає нанизування намистин на волосся з кінського хвоста або на нитку, чиї кінці попередньо умочували в віск.

Створення рукотворних бісерних прикрас - особливе мистецтво, яке з незапам'ятних часів живе в українських Карпатах. Тут воно стало безцінним народним надбанням, невіддільною частиною місцевого колориту і поетики краю.

Візерунки ґерданів

Кожен ґердан прикрашений оригінальним орнаментом, який є набором самобутніх символів, за допомогою яких умілець висловлював власне сприйняття світу. Що стосується колірного оформлення, то гуцульські майстрині завжди вважали за краще використовувати насичені відтінки, що перегукуються з буйством фарб їх мальовничих пейзажів.


Ґердани в гардеробі сучасних модниць

В даний час візерунки та кольорові поєднання прикрас з бісеру дещо спрощені, але, як і створені нашими предками, вони чудово доповнюють сучасні наряди. З кожним роком популярність ґерданів, силянок та інших бісерних прикрас значно зростає!

Багато дівчат, які оцінили автентичну красу ґердан з бісеру, купити які можна в самому різному дизайнерському виконанні та з будь-якими орнаментами, задаються питаннями: кому підійде ця старовинна прикраса, з чим її носити та як грамотно поєднувати з сучасним гардеробом? Професійні стилісти звертають увагу представниць прекрасної статі на те, що дана шийна прикраса з бісеру є універсальною, яка буде до лиця дівчині або жінці абсолютно будь-якого віку, незалежно від типу шкіри та особливостей фігури.

На сьогоднішній день побачити гердани можна, як на школярках і студентках, так і на бізнес-леді. Відома українська актриса Ольга Сумська, яка взяла участь в передачі «Все буде смачно» на СТБ буквально прикувала до себе захоплені погляди глядачів до розкішної ґердани, який виступав «родзинкою» її образу.

Ґердани відмінно поєднуються з сукнями, топами, блузами, гольфами, піджаками та іншими елементами гардероба, незалежно від типу горловини і фактури тканини.

На що звернути увагу, вибираючи сувеніри ґердани?

При виборі ґердан найбільшу увагу варто приділити матеріалу та якості виготовлення виробів. Зразки ручної роботи, створені гуцульськими умільцями, відрізняються виявом особливої уваги до найменших деталей і неперевершеним виконанням. У каталозі інтернет-магазину «Зґарда» представлений великий вибір традиційних жіночих прикрас з чеського бісеру, здатний задовольнити навіть найвишуканіший смак сучасних модниць.


Де купити ґердани з бісеру?

В інтернет-магазині «Зґарда» представлено чудовий вибір жіночих ґердан, виготовлених вручну талановитими гуцульськими майстрами з високоякісного бісеру. В асортименті представлені прикраси різної довжини та ширини, оформлені в самих різних колірних поєднаннях. Тут легко вдасться підібрати прикрасу під елегантний костюм, романтичну або вечірню сукню, діловий наряд, а також під повсякденний одяг. Замовити ґердан варто в якості оригінального подарунка коханій дівчині, мамі, бабусі, сестрі, племінниці, подрузі, колезі. Такий незвичайний презент, єдиний в своєму роді, сподобається будь-кому, без винятку, представниці прекрасної статі, адже складно знайти більш оригінальну прикрасу, яка здатна привнести в будь-який образ неповторну індивідуальність.

Інтернет-магазин «Зґарда» здійснює оперативну доставку замовлень не тільки в усі регіони України, а й в зарубіжні країни.

Увага! Для всіх зареєстрованих користувачів, при замовленні понад півтори тисячі гривень в «Зґарда» діє гнучка система знижок!