Кожен з нас час від часу стикається з ситуацією, коли нема жодної ідеї для подарунка людині, яку ми не дуже близько знаємо, або в якої здається вже є все. Завжди вдалим рішенням у такому випадку буде придбання авторської або виконаної в традиційній українській техніці кераміки.

Надзвичайний асортимент витворів гончарного мистецтва, яким споконвіку й дотепер, славиться Україна, вражає:

  • різноманітний посуд для приготування страв та сервірування столу;
  • сувеніри, свічники, декоративні панно та картини;
  • вазони, вази та дизайнерські композиції;
  • скульптури та багато-багато іншого.

І навіть сьогодні, у ХХI столітті, попит на автентичну керамічну продукцію не тільки не знижується, а й швидше навпаки – постійно зростає. Сучасні світові тенденції до цінування всього природного й екологічно-чистого ще більше сприяють підвищенню цінності кераміки, створеної власноруч.

Відомі українські бренди, що створюють неймовірні керамічні вироби

№1. Maistrenko Ceramics

Maistrenko Ceramics  майстерня, що спеціалізується на виготовленні авторської кераміки, заснована сімейною парою Майстренків у 2012 році в місті Хмільник (Вінницька область). Олекса та Олеся Майстренки створюють дивовижний керамічний посуд ручної роботи: тарілки, піали, кружки різноманітних форм та розмірів, а також предмети інтер’єрного декору: вази, скульптури тощо. Кожна створена ними річ є єдиною у своєму роді, іншого ідентичного їй екземпляру просто не існує.

На сьогодні поціновувачами авторських керамічних виробів бренду «Maistrenko Ceramics» є не тільки українці, але й люди з різних куточків світу.

Причиною високої популярності продукції, що створюється в студії Майстренків, є вдале поєднання в ній індивідуальності, естетичної привабливості, практичності та функціональності.

Олекса та Олеся Майстренки застосовують різні технології створення художньої кераміки: гончарство, лиття та ліпку, в якості матеріалів використовують українську, іспанську та французьку глину, а також італійські, іспанські та німецькі глазур та пігменти.


№2. Покутська кераміка

Гончарні майстерні «Покутська кераміка» – добре знане на сьогодні виробниче об’єднання творчих людей на Івано-Франківщині, яке було засновано у 2010 році. Його автор, Антон Микитюк, поставив собі за мету відродити, осучаснити та запровадити до широкого вжитку екологічно чистий глиняний посуд, створений за старовинними технологіями гончарів Покуття. Ця ідея була миттєво підтримана рідним братом та батьком засновника бренду, трохи згодом до них приєдналися дружини та найближчі родичі. Сьогодні Антон Микитюк повністю керує виробничим процесом, його брат Богдан відповідає за всі організаційні моменти, загалом же на компанію зараз трудиться три десятки працівників.

Продукція бренду «Покутська кераміка» повною мірою відповідає таким критеріям, як етнічність, екологічність та практичність.

Кілька років тому засновниками компанії було прийнято й успішно реалізоване рішення про створення окремого бренду для виробництва лінійки сучасних, стильних та яскравих робіт, створених шляхом ручної ліпки – «TapLap Ceramics». Таким чином, крім традиційної кераміки з обпаленої непокритої лаком глини «Покутська кераміка» пропонує широкий асортимент продукції, створеної в різноманітних техніках.

Керамічні вироби від Івано-Франківського бренду замовляють з різних куточків України та інших країн світу, як для власного вжитку, так і для елітних ресторанів, для яких надзвичайно важливим є оригінальний посуд неповторної форми та кольорової гами.


№3. «Восьма комора»

Творче об’єднання «Восьма комора»  щось набагато більше, ніж гончарна майстерня, це є простір, де створюють мистецтво для життя. Художня майстерня була започаткована у Києві у 2014 році й відтоді засновники бренду не перестають дивувати своїх прихильників надзвичайно широким асортиментом креативних виробів для дому: не тільки посудом, але й меблями та самобутніми елементами декору.

Варто зазначити, що створені у «Восьмій коморі» глечики, тарілки, кружки та інші вироби йдуть в ногу з сучасними трендами екології та естетики. Неозброєним оком видно, що майстри студії закохані у свою справу, адже кожен виріб є справжнім витвором мистецтва, що здатен привнести свій особливий колорит в кожну домівку або заклад.

В асортименті інтернет-магазину «Восьмої комори» представлено не тільки креативний посуд: тарілки, кружки, таці та навіть джезви для заварювання ароматної кави, але й керамічний декор: свічники, кашпо, вази тощо.

№4. Manna Ceramics

«Manna Ceramics» – український бренд, створений у 2012 році. За десять років кропіткої роботи компанія перетворилася на велике підприємство, орієнтоване на виробництво ексклюзивного керамічного посуду для сфери громадського харчування, готельного бізнесу та ритейлу. Теперішні потужності «Manna Ceramics» дозволяють виконувати, як роздрібні, так і гуртові замовлення.

Мета засновників бренду – змінити ринок керамічного посуду в Україні! Саме через це в асортименті компанії відсутні класичні білі тарілки та досі зберігається ручна праця у виробництві кераміки.

У 2019 році студія переїхала в селище поблизу Києва та почала будувати власну компанію. Надихнувшись європейськими реверансами та стандартами, «Manna Ceramics» поставила собі за мету створити в Україні технологічне та сучасне виробництво керамічного посуду.

На сьогодні, не дивлячись на те, що підприємство більше схоже на завод, засновники бренду продовжують зберігати цінність ручної праці. Їх посуд – це посуд, що створюється людьми для людей, саме тому абсолютно кожен виріб компанії є особливим та ексклюзивним. У своїй роботі майстри використовують глину та харчові глазурі, а виробництво налаштоване таким чином, щоб бути беззалишковим, що в сукупності дозволяє з упевненістю назвати його екологічним.

Компанія створила дві окремі лінійки продукції: з традиційними квітковими українськими мотивами, а також з підкреслено ручним фарбуванням для щоденного використання на кухні. Продукцію «Manna Ceramics» з задоволенням замовляють кафе та ресторани, чий напрямок – національна українська кухня.


№5. Мох

«Мох» – бренд «дикого» посуду з Івано-Франківська, створений талановитим майстром Євгеном Бебешко у 2006 році. Засновник компанії, який за освітою є комп’ютерним дизайнером, наголошує, що нескінченним джерелом ідей та натхнення для його творчості є неймовірна краса дикої природи.

Весь посуд «Мох» створюється виключно руками, без використання гончарного круга. Саме через це кожен виріб має нетривіальну геометричну форму та надзвичайно стильний вигляд.

Для створення декору посуду Євген використовує природні мотиви, які наносить методом тиснення. Оздоблення виробів імітує різноманітні природні текстури: кору дерева, шкаралупу волоських горіхів та кокосів, каміння, листя тощо. Після того, як виріб готовий, майстер замочує його в молоці. Це робиться для того, щоб при випіканні посуд набув коричневого кольору. Замовники з усього світу з задоволенням замовляють ексклюзивні вазони, вази, тарілки та кружки від бренду «Мох».

Вся авторська кераміка Євгена Бебешка відрізняється надзвичайно приємною на дотик фактурною поверхнею, її приємно торкатися та тримати в руках. Але при цьому посуд є повністю функціональним, практичним, придатним для щоденного використання в побуті та довговічним. Майстер підкреслює, що всі тарілки й кружки можна мити делікатними мийними засобами та ставити в мікрохвильову піч.


Асортимент керамічної продукції в Зґарда

В каталозі інтернет-магазину «Зґарда» представлено розкішний асортимент традиційної української кераміки, створеної власноруч талановитими гуцульськими майстрами та майстринями.

Гаварецька кераміка

Її Батьківщина – Львівщина. Виконаний в особливій техніці ні на що не схожий «задимлений», «сивий» або «сріблястий» посуд змушує затамувати подих кожного, хто вперше його бачить або тримає в руках. Цікаво те, що гаварецька кераміка не проходить жодного забарвлення і для неї використовується звичайнісінька глина. Весь секрет – в особливій техніці випалу, який займає дванадцять годин, при температурі в 1000 °С.


Косівська кераміка

Косівська (мальована) кераміка являє собою один з автентичних різновидів гуцульської народної кераміки. До її характерних особливостей відносять застосування незвичних технологій виробництва та автентичного декорування у вигляді орнаменту. Традиційно в даній техніці створюють широкий асортимент продукції: не тільки кухонний посуд, а й різноманітні предмети побуту, сувенірну продукцію, іграшки для дітей, плитку для облицювання. Кілька років тому Косівська кераміка була занесена в список ЮНЕСКО.


Молочна кераміка

Вона є однією з найдавніших серед відомих людству технологій створення кераміки. «Родзинкою» виробничого процесу є те, що безпосередньо перед випалом виробів, їх занурюють в молоко. Такий цікавий спосіб обробки дає можливість надати глині м'якшого відтінку, який варіюється в залежності від складу молока (відсотку жирності, вмісту білка тощо). Глечики, тарілки, кружки та інші різновиди посуду, створені в техніці «молочення», можуть бути, як світло-коричневого, так і темно-коричневого, а інколи навіть й чорного кольору. Якщо ж хочеться надати виробу незвичайного червонуватого відтінку, умільці досягають цього, вдаючись до маленької хитрості – розведення в молоці невеликої кількості цукру.

Молочна кераміка – надзвичайно вдалий подарунок для поціновувачів не тільки естетичного та аутентичного, але й повністю екологічного посуду. У таких глечиках та ємностях чудово зберігаються будь-які продукти.

В інтернет-магазині «Зґарда» завжди доступний для замовлення широкий асортимент створеної гуцульськими майстрами та майстринями продукції по демократичних цінах. Також доступні індивідуальні замовлення керамічної продукції, виконаної в традиційних українських техніках.