Автентичні прикраси, виготовлені дбайливими руками майстринь, здавна цінувалися в Україні. Наші предки вважали, що такі вироби наділені особливою, магічною силою – захищають свого власника від злого ока і пристріту, несуть позитивну енергетику здоров'я і благополуччя.

У сучасному, динамічному світі мало хто вірить в сакральну силу речей. Але, мабуть, усі погодяться: прикраси ручної роботи не втратили актуальності. Вони несуть в собі тепло, турботу і любов: будь-яка дівчина, надівши кольє гердан з бісеру, відчує себе по-особливому. Та й просто – етно-стиль тепер в моді!

Гердан з бісеру: історія і призначення

Гердан – це старовинна прикраса, родом із Західної України. Також аксесуар носили на Поділлі, Буковині. Вона виглядає, як гарний, ажурний бісерний комір і виконується в формі петлі. Передня частина автентичного аксесуара може з'єднуватися за допомогою медальйона або плетінням. Орнамент Гердану - квітковий, геометричний, абстрактний.

Деякі гердани були досить широкими: в Львівському регіоні, колись носили прикраси, що закривають груди. Візерунок на такому Гердані обов'язково повинен був «перегукуватися» з орнаментом на вишиванці.

За старих часів, жіночі ґердани з бісеру носили на шиї: прикраса вважалося святковою, ошатною. Рідше аксесуаром доповнювали зачіску, збираючись на свято або в гості. Чоловіки теж носили гердани: «сувора» прикраса прикрашала святкові капелюхи.

Цікавий факт: старовинний аксесуар має й інші назви. Гердан ще називають цибульки, гердка, силянка, ланка.


Якими бувають гердани з бісеру?

Сучасні гердани відрізняються за способом плетіння: виготовляються або вручну, або на спеціальному верстаті. Прикраси можуть бути виконаними в будь-якому кольорі, але стандартною вважається колоритна відтінкова гамма: ґердани в червоно-біло-чорному кольорі. За старих часів, колір ґердана вибиралася не випадково: кожен відтінок символізував щось своє. Сучасні дівчата мало звертають увагу на символіку кольору, відштовхуючись, в більшій мірі, від своїх естетичних уподобань.

Цікаво про значення деяких кольорів Гердани:

  • Червоний – одвічний відтінок життєвої енергії, вогню, сонця. За старих часів, умільці вважали, що червоний колір захистить власника прикраси, подарує йому досконалість і здоров'я. Також червоний – це символ жіночності в українській міфології.
  • Білий – колір гармонії, чистоти, любові. Вважалося, що білий символізує добро, яке нас оточує, свідчить про чистоту помислів, оберігає від зла і поганих думок.
  • Синій – чисте, безхмарне небо, а також иужність. Синій «говорить» про внутрішню силу, впевненість і непохитність.
  • Чорний колір в узорах – символ землі, материнства, родючості.

Товщина аксесуара теж буває різною: тонкі ґердани з декількох рядів бісеру гармоніюють з сучасними жіночими нарядами, в той час як широкі прикраси відмінно виглядають з національним костюмом, вишиванкою. Тому купити ґердан з бісеру в Україні вартує кожній дівчині, яка любить етно-мотиви у власному образі.

Огляд кращих 10 ґердан з бісеру від Zgarda

  1. Жіночий ґердан «ГЖ 01-08». Прикраса завдовжки 48 сантиметрів і шириною 6 сантиметрів. Виконана в дивно гармонійному поєднанні кольорів: жовтому та блакитному. Має симетричний візерунок з природними мотивами. Такий гердан чудово підкреслить красу українського вбрання і стане ненав'язливим доповненням святкового одягу.
  2. Жіночий ґердан «ГЖ 01-09». Розмірні параметри у цього аксесуара відповідають аналогічним значенням у попереднього – 48 см і 6 см відповідно. Але гамма кольорів відрізняється: тут бачимо переливи червоного, жовтого, чорного та білого. Такий вибір кольорів добре контрастує зі світлими та білими нарядами. Купити такі ґердани з бісеру варто для тих, хто полюбляє яскраві елементи в образі.
  3. Гердан «ГЖ 01-27». Красива жіноча прикраса виконана з чеського бісеру. У колірній гамі переважають світлі відтінки: ніжно-жовтий, ненав'язливий блакитний і білий. Оптимальне поєднання геометричних візерунків та природних відтінків - головна перевага аксесуара. Гердан даної моделі буде мати гарний вигляд з будь святковим одягом: стане гармонійним доповненням вашого образу.
  4. Модель гердану «ГЖ 01-31» несе в собі етнічний, національний колорит. Поєднання червоного і білого, чистота і сила землі, здоров'я – невтомні обереги в сучасному світі. Але навіть якщо ви не вірите в сакральне, цей гердан вам підійде: те, що потрібно для створення незвичайного образу з крапелькою етніки.
  5. Прикраса «ГЖ 01-33» безсумнівно підкорить вас, навіть якщо ви не збиралися купувати собі таку прикрасу, а просто шукали картинки за запитом «гердан з бісеру фото». Традиційне поєднання кольорів, жовтий і блакитний, залишається актуальним. Тому такий гердан – відмінний вибір для кожної сучасної дівчини. З сучасним або національним вбранням, аксесуар виглядає просто чудово!
  6. Модель гердану «ГЖ 01-42» з довжиною в 35 і шириною в 3 сантиметри – незвичайна і дуже стильна. Гуцульський геометричний орнамент в традиційному стилі «підкорить» любительок етніки, стаючи яскравим доповненням образу. Відтінки теж підібрані вдало: жовтий, бежевий, білий, крапелька чорного для контрасту.
  7. Гердан «ГЖ 01-07» – стриманий, спокійний і лаконічний. Домінування чорного і білого кольору створює дивовижний контраст. Ця дивовижна прикраса для тих, хто віддає перевагу мінімалізму і шукає аксесуар для повсякденного образу .
  8. Модель «ГЖ 01-05» вдало доповнена нотками зеленого. Такий колір символізує чистоту природи, досконалість її краси. Безсумнівно, даний ґердан підійде до образу сучасної, стильної жінки: тут дотримані оптимальні «пропорції» автентичності та модних тенденцій.
  9. Гердан «ГЖ 01-32» – яскравий і стильний. Поєднання «соковитих» відтінків жовтого і червоного розведеного спокійними нотками білого – то, що потрібно під простий, лаконічний наряд. Скільки б ви не шукали за запитом «ґердани з бісеру схеми в українському стилі», навряд чи знайдете що-небудь подібне: модель по-справжньому унікальна!
  10. Гердан «ГЖ 01-02» – останній, але від цього не менш гідний, герой нашого огляду. Прикраса в досить стриманих, класичних тонах – ідеальний вибір під українську вишиванку. Цікавий візерунок цього Гердану стане справжньою «родзинкою» вашого образу.

Як підібрати гердан з бісеру?

Довіряйте своїм смакам: він не підведе. Та й помилитися з вибором автентичної прикраси неможливо – кожен ґердан наділений особливою етнічної красою.

Якщо ж ви вірите в сакральне значення відтінків, перш ніж купувати гердан ознайомтеся з тим, який зміст несе в собі той чи інший колір.

Шукайте варіант ґердану, який можна носити в повсякденному житті? В такому випадку, слід звернути увагу на вироби в світлій колірній гамі. Наприклад, відмінно виглядає тандем білого і чорного кольору.

Чому варто придбати гердан у Zgarda.com.ua?

  • Пропонуємо дивовижний калейдоскоп відтінків, орнаментів і плетінь – зможете без зусиль знайти що-небудь на свій смак.
  • Чи не завищуємо вартість - нам важливо популяризувати автентичні прикраси і робити все можливе для того, щоб вони були доступні кожній україночці або українцю.
  • Ми впевнені в якості своєї продукції – у нас представлені ґердани виключно з якісного чеського бісеру.
  • Завжди раді безкоштовно проконсультувати вас - допоможемо вибрати, зазначимо, скільки коштує ґердан з бісеру.

Гердан з бісеру – етнічний мотив в сучасному світі

Одночасно стильний, дуже красивий і по-особливому дорогий серцю ґердан – прикраса, яке заслуговує місце у вашій скриньці. Він ідеально підійде до будь-якого вбрання, і буде зігрівати ваше серце теплом і затишком. Хто знає, може ґердани дійсно приносять удачу!